Nu e totul roz în Dragonlandia!

Când te apuci de scris o carte, în primul rând îți alegi subiectul, în cazul meu, subiectul m-a ales pe mine, insistent chiar, cu nopți nedormite în care impulsul de a pune pe hârtie a fost mai puternic decât orice oboseală. Dragonii reprezintă un subiect pretențios, pe care nu am pretins și nici nu pretind că îl cunosc atât de bine. Și atunci de ce m-au ales pe mine să-i portretizez așa cum m-am priceput mai bine chiar într-o primă carte? Și nu pentru că am simpatizat cu ei de mic copil a fost motivul principal, deși i-a ajutat în luarea deciziei, ci pentru că empatizez și acum cu ei, mă consider una de a lor, frați de cruce.

În stilul meu …

Pe urmă te hotărăști asupra stilului în care prezinți și care este scopul declarat al cărții. Stilul de prezentare nu a fost prea greu de ales, formația mea de traducător face să am de ales între două situații pe care le-am practicat foarte bine: fidelitatea sau frumusețea. Există un citat francez care spune că o traducere, dacă e frumoasă nu mai e fidelă, iar dacă e fidelă, nu mai e frumoasă. În traducerile de texte pragmatice cu care eu mă obișnuisem alegerea cel mai adesea era fidelitatea în detrimentul frumuseții. La prima carte tradusă însă, când am întrebat editorul ce preferă, mi-a răspuns că frumusețea. Fidelitatea, sau adevărul este o sabie cu două tăișuri bine ascuțite, iar ca atare, sunt greu de evitat în confruntarea cu ele. Frumusețea este o bijuterie, un accesoriu care te atrage deși nu ai nevoie de ea, pentru că te pune în valoare. Aflând recent din studiul Bazi că sunt un spirit Yin metal, adică o bijuterie, nu e de mirare alegerea mea.

Și așa ajung la scopul declarat al cărții …

În ciuda aparențelor, Magia practică a dragonilor nu este un manual despre dragoni, deși din ea înveți multe despre ei și despre cum să lucrezi cu ei. Paradoxal, scopul a ieșit la iveală aproape de sfârșitul cărții, când am realizat ce a ieșit și cum trebuie să o prezint, pe ea și pe mine în relație cu această carte: cartea este un test, iar eu un magician-vrăjitor. Și este destinată ucenicilor vrăjitori și magicienilor care, la fel ca mine, au trecut prin experiențe similare. Deja titlul cărții ar trebui să vă dea de gândit: ”Magie practică”? De unde așa ceva? Magia nu e practică, ea e mister, iluzie, emoție. Da?!? Să fie clar pentru toată lumea. Practică nu vine de la cât de pragmatică este cartea, ci la cât de mult practici relaționarea cu dragonii. Și cum reușești să interacționezi cu ei.

Și apoi să nu uităm despre cine e vorba în propoziție, de dragoni. Nu îngeri, nici Dumnezeu, nici maeștri ascensionați, nici alte entități de lumină. Nu e o carte cu pretenții de Biblie sau Sfintele Scripturi, pe care oricum mulți le citesc și puțini le înțeleg drept parabolele care sunt. Sunt curioasă dacă lor le-a măsurat cineva valoarea de adevăr și beneficitatea în perspectivă. Când mă gândesc câtă lume a fost ucisă, subjugată, violată, fizic și moral în numele adevărului din ele mi se face rău, la propriu. Așa că, pentru cei care măsoară și în numele adevărului sunt gata să ridice sabia, această carte nu vi se adresează, vă rog să nu o citiți, nu carecumva iluziile create în ea să vă corupă și să faceți prostii în numele ei. Exceptând cazul în care, cu ansa în mână, doriți să realizați o critică constructivă a cărții pe bucăți de adevăr și iluzie, și cu observații personale din experiența proprie.

Pentru cine am scris …

Altfel, eu mă adresez celor care doresc să-și cultive discernământul, să experimenteze care este adevărul pentru ei înșiși, să-și testeze curajul și priceperea, și mai ales capacitatea de relaționare cu ființe care le servesc cu aceeași monedă schimburile pe care le fac. Dragonii te vor testa pănâ la capăt, mințindu-te asupra numelui lor, cine și ce sunt, caracteristicile și abilitățile pecare le au, numărul de capete și orice altceva, până vor căpăta încredere în tine că le ești un partener de nădejde. De ce le sunt magicienii partenerii preferați? Pentru că, la fel ca ei, și aceștia lucrează cu aceleași metode: când ați văzut un magician sau alchimist să-și dezvăluie cinstit lăutărește metodele de lucru, gândurile, vrăjile, ingredientele? Vrei să înveți? Trebuie să furi meseria, observându-i și experimentând tu însuți până descoperi ingredientele secrete, până dai la o parte vălul iluziei și scamatoriilor.

În carte, dragonii sunt dragoni adevărați, dar nu toți cărora le-am pus numele de dragoni sunt cu adevărat dragoni. V-am spus și în carte că e treaba voastră să aflați care-i care. Unele învăluiri în poveste sunt la mintea cocoșului, nu fiți găini, gândiți puțin, și o să realizați că deși suntem formați din elemente, noi nu suntem elementali, și că un element informat și personalizat are un agent care l-a transformat deja în altceva… Unii o să vă gândiți, și veți avea nevoie de o minte deschisă, alții veți simți care este adevărul și vă veți bucura de el sub orice formă s-ar prezenta el.

Experimentând cu dragonii …

magia-practică-a-dragonilor.jpg

Cumpără online

de la Editura Meditative Arts

Până și metodele de lucru din carte vor funcționa pe cât de pură vă este inima și cât de înțeleaptă mintea. Oricât de nesemnificativ vi s-ar părea lucrul cu un simplu element, redus semnificativ din punct de vedere cantitativ, nu veți fi capabil să îl stăpâniți până nu veți face pace cu demonii interior, și nu veți lucra cu el la toate nivelurile și înțelege în esența lui. Primul pas în înțelegerea unui dragon mare este înțelegerea elementului (elementelor) din care el este format. Și să știți că cunoașterea este putere, dar puterea nu e neapărat cunoaștere.

Dacă doriți, puteți vedea cartea în sine ca pe un dragon și să o tratați ca atare. Pentru cei care simt nevoia să îl lege sau să îi taie capetele, aș vrea să le amintesc că cine ridică sabia, de sabie va pieri, să nu judece pentru a nu fi judecat, pentru că indiferent cât de plini de lumină și câte rânduri de aripi ar purta pe umeri, toți ne aflăm aici prin îngăduința și bunăvoința Mamei Pământ, care a acceptat să joace rolul unui dragon planetă tocmai pentru a permite unora și altora să se joace, să se hrănească și să crească la sânul ei, chiar și celor la fel de mari sau poate chiar mai mari ca ea. Și să nu uitați că dragonii sunt ai ei, sunt puterea ei, copii ei, și nu va fi fericită că îi răniți sau că îi luați drept sclavi. Chiar dacă rolul asumat o limitează destul de mult în relație cu Cerul, cu Consiliul conducător al planetei; Dumnezeu și alte entități superioare, în privința dragonilor, are drept de veto.

Dragolandia mea …

Personal, eu am venit aici pentru a răspunde chemării ei de ajutor pentru cum îi erau chinuite și desconsiderate creaturile și părerile, și nu sunt singura care a răspuns chemării. Dacă vă numărați printre cei care, la fel ca mine, au răspuns chemării ei ceea ce ne unește este înțelegerea întunericului și disponibilitatea de a lucra diferit cu el. Viitorilor ucenici vrăjitori și magicieni calificați, le urez succes și vânturi propice pentru zborul imaginației lor, le doresc ca această carte să le fie de folos pe calea descoperirii de sine, să-i ajute să înțeleagă și să se descurce în lumea (lumile) în care trăiesc, să se bucure de aventurile care îi așteaptă. Să nu uite că Sfintele întâlnite pe drum de eroul pornit să învingă balaurul tot cu obiecte magice neînțelese și neverosimile îl dăruiesc, calul năzdrăvan mănâncă jăratec pentru a se transforma în Pegas cu aripi, că Ileana era măritată cu zmeul și tot așa. Iar dacă înțelegeți valoarea de adevăr din povești, orice poveste va avea valoare de adevăr, iar inspirația, divină sau nu, e sinonimă cu frumusețea.

Ilustrație: Val Young

DESCOPERĂ ȘI ALTE AVENTURI CU DRAGONI