Bolurile și vindecarea prin sunet

Universul, conform descoperirii lui Einstein este energie și vibrație, iar corpurile fizice, de orice fel, sunt tot energie, dar o energie care vibrează extrem de lent și la oscilații mai întinse. În teorie, și aparent, chiar și în unele practici, modificarea vibrației unui corp solid îl poate transforma (din solid în lichid de exemplu). Interesant este însă faptul că, atunci când ții sub observație o anumită particulă, entitate cuantică (fotonul, electronul sau neutronul) acesta se transforma din particulă în undă. O altă teorie a fizicii cuantice spune că, electronii lăsați de capul lor (neobservați de un observator extern) au mișcare haotică, și numai sub observație încep să urmeze un model de mișcare.

Vibrația sunetelor

Cum imprimi, sau modifici vibrația unui corp pentru a-i modifica sau dărui o formă? O spune chiar mitul creației, prin sunet. La început a fost supa primordială, vidul plin de energie aflată în mișcare haotică, care fierbea. Și fraza ”Să fie lumină” a dat startul creației. Cu fiecare undă, cu fiecare cuvânt de numire a particulelor sub o formă, un tipar (mai întâi cel al numerelor și apoi al nuanțării în culori și combinații de puncte unite într-o geometrie sacră) creatorul și-a manifestat un alt și un alt aspect. Fiecare aspect reprezentând o notă cu toate tonalitățile sale, iar Creatorul fiind întreaga simfonie. Sufiștii consideră sunetul Hu ca fiind tonul creativ suprem. Tibetanii considerau notele Fa major, La și Sol drept cele trei tonuri puternice și sacre ale lumii, iar Fa sau Fa # tonul naturii.

Principiul în baza căruia două vibrații diferite se armonizează este cel al rezonanței. Rezonanța mecanică este tendința unui sistem mecanic de a acumula mai multă energie când frecvența oscilațiilor este egală cu rezonanța naturală a sistemului decât la orice altă frecvență. Poate cauza vibrații violente sau chiar distrugere completă în cazul unor structuri prost construite, incluzând avioane, mașini, trenuri, vapoare, clădiri, platforme petroliere și poduri. Acesta este un exemplu de rezonanță distructivă, dar și unele melodii cu bas puternic, sau undele emise de antenele telefonice sau wi-fi sunt la fel de perturbatoare pentru sistemul corpului uman.

Vindecarea prin sunete

Bolurile cântătoare produc sunete care provoacă o stare de adâncă relaxare ce te pot ajuta să intri în meditație, țelul ultim fiind iluminarea. În principiu, reprezintă un instrument de ajutor pentru meditație regăsindu-se în altarele și templele, mânăstirile și sălile de meditație budiste din întreaga lume. Ele nu doar ”cântă”, ci comunică într-o varietate de căi, de la capacitatea de a oferi un răspuns fiziologic (modul în care ele ”sună”, mai mult sau mai puțin spart, mai lung sau mai scurt atunci când sunt lovite sau frecate cu bățul oferă informații privind starea și funcționarea corpului fizic), până la capacitatea de a oferi momente de relaxare și vindecare.

Interviu cu Lama Lobsang Molam:

“Se spune că acesta (un bol cântător) este o relicvă provenită din India, fiind folosită de Buddha de dinainte, fiind o relicvă extrem de prețioasă. De aceea toată lumea își dorește să asculte acest bol cântător, să-i audă sunetul, cântecul. Astfel multă lume îi aduce ofrande, și bani. Se spune, de asemenea că dacă cineva are o karma pură sau nu, are o karma negativă, vor trebui să cânte ei înșiși rotind prin frecare bățul de marginea bolului. Dacă cineva are multă karma negativă, acest bol nu va scoate niciun sunet. Sau scoate un sunet, însă nu e unul frumos, e foarte slab și neclar. Dacă persoana care sună sau face bolul să cânte are o karmă pură, sună variat și puternic, wang, wang, wang, wang, cam așa însemnând golire, gol, gol, gol. Învățătura experimentării vidului este esența învățăturii lui Buddha. Scoate un sunet puternic. Aceasta spun ei că ar fi povestea.... Chiar și el a văzut lucrurile așa, să știi. (Buddha) Astfel că în Tibet au doar 3 boluri cântătoare."

Bolurile conectează la energia Vidului

Padmasambhava a spus că “Când pasărea de fier va zbura, Dharma se va răspândi în Vest.” Acest sunet este important pentru lume pentru că este sunetul Dharmei. Astfel, bolul cântător oferă învățăturile lui Buddha tuturor celor care poartă semințele Dharmei. Fiecare ființă are tipologia și natura sa, și 'urechi' diferite. De aceea bolul cântător îți aduce Dharma. Iar aceasta reprezintă legătura lui Buddha cu Shambhala, aceste sunete oferindu-ți învățăturile care îți vor permite mai apoi să mergi în Shambhala. Cel care cântă la bol este intermediarul acestor învățături și cel care îți deschide calea cu ajutorul acestor instrumente de transformare a karmei în dharmă. Fiecare bol, în funcție de sunetul său, oferă învățături diferite.

Relaxarea și echilibrarea chakrelor

Bolurile cântătoare pot fi parțial umplute cu apă, astfel putând fi acordate. Ca idee bolul este considerat elementul feminin, iar bățul aspectul masculin, care se întâlnesc pentru a crea și armoniza. Față de utilizarea lor în scopuri meditative, ele mai sunt utile pentru relaxare profundă, reducerea stresului, echilibrarea chakrelor si a emisferelor cerebrale, curățarea energetică a persoanelor și spațiilor, Reiki sau muzică pur și simplu. Ascultarea bolurilor cântătoare are efect de centrare. Tonurile trezesc un răspuns nativ la frecvența lor, care are efect de echilibrare și sincronizare a emisferelor creierului stânga/dreapta. Ele împrăștie energia negativă acumulată în chakre și aură. Rezonează cu fiecare celulă a corpului pentru a îndepărta blocajele și reface echilibrul și curgerea circulară a energiei în aură. Cântând la bol în direcția acelor de ceasornic atrage muzica în corp. Direcția inversă acelor de ceasornic ajută în a extrage energia negativă.

Problema e că atât frecvențele cât și culorile sunt diferite de la individ la individ, astfel au rezultat o multitudine de diferite tonuri, game și culori pentru o chakră, făcând astfel dificilă alegerea bolului potrivit pentru terapia unei probleme aferente unei chakre. Cu toate acestea, există câteva frecvențe universal valabile, acestea fiind: C# are un efect de calmare, pacificare, ce poate fi folosit seara. De obicei este utilizat pentru a intona mantra Ohm, de aceea majoritatea clopotelor din temple și a bolurilor vor fi acordate pe acest ton. În schimb G are efect stimulativ care evocă extaz erotic, fiind energizant este recomandat dimineața. F este un ton luminos care aduce înțelegere, te ajută în înțelegerea emoțiilor și bucurie. F# cauzează o experiență mistică a esenței divine proprii.

Bolurile - ajutor în meditație și efect de centrare

Bolurile cântătoare produc sunete care provoacă o stare de adâncă relaxare ce te pot ajuta să intri în meditație, țelul ultim fiind iluminarea. În principiu, reprezintă un instrument de ajutor pentru meditație regăsindu-se în altarele și templele, mânăstirile și sălile de meditație budiste din întreaga lume. Față de utilizarea lor în scopuri meditative, ele mai sunt utile pentru relaxare profundă, reducerea stresului, echilibrarea chackrelor si a emisferelor cerebrale, curățarea energetică a persoanelor și spațiilor, Reiki și muzică pur și simple.

Ascultarea bolurilor cântătoare are efect de centrare. Tonurile trezesc un răspuns nativ la frecvența lor, care are efect de echilibrare și sincronizare a emisferelor creierului stânga/dreapta. Ele împrăștie energia negativă acumulată în chakre și aură. Rezonează cu fiecare celulă a corpului pentru a îndepărta blocajele și reface echilibrul și curgerea circulară a energiei în aură. Cântând la bol în direcția acelor de ceasornic atrage muzica în corp. Direcția inversă acelor de ceasornic ajută în a extrage energia negativă.

În loc de concluzie

Poate că ar fi bine să adaug faptul că acest tip de vindecare prin sunete primește ajutor și de la Mama Pământ, mai exact de la cristale. Altfel spus, folosirea cristalelor împreună cu bolurile sporesc efectele de vindecare, deoarece acestea sunt atât amplificatoare pentru sunetele bolurilor, având însă la rândul lor, propriile lor proprietăți vindecătoare. Dar, despre cristale și boluri am să vă povestesc mai pe larg într-un viitor articol.

CITEȘTE ALTE POVEȘTI DESPRE IȚELE SUFLETULUI