Arta divinației

În primul rând, ce înseamnă divinație? Divinația vine din verbul divinare: a ghici, prevesti, prezice, proroci. Mai există însă un sens, cel de „înțelegere”. Dacă ghicitul și prevestirea nu au în mod tradițional conotații neapărat pozitive, celelalte două, a prezice și a proroci, implică un har divin, o coborâre a duhului sfânt. Are totuși o rădăcină „divină”. Practic ghicești voia lui Dumnezeu (divină). Divinația este ghicirea (și înțelegerea) lucrurilor ascunse, este un act de invocare a adevărului ascuns.

A afla sau nu viitorul

Multă lume trăiește cu impresia că divinația implică aflarea viitorului. Cei care apelează la divinație pentru aflarea viitorului au din start un demers greșit. Pentru că chiar și voia lui Dumnezeu se poate schimba.

Dacă vrei să înțelegi însă unde te afli și care pași și acțiuni anume te-au adus în acest punct, și mai ales ce posibilități ai de a te schimba, sau între ce căi ai de ales, atunci demersul tău este unul corect. Aflarea viitorului încurcă liniile de destin, pentru că elimină multe din cele posibile. Este mult mai util și neprețuit să conștientizezi în mod corect poziția ta din prezent și să observi perspectiva obiectiva asupra trecutului.

Folosirea sau nu a Tarotului

Tarotul lucrează cu arhetipurile acestei lumi. Sunt energii extrem de puternice pentru că egregorii care stau la baza lor au avut sursă de hrană energetică și informativă mulți utilizatori, multe secole, dacă nu milenii de-a rândul. Tradițional vorbind, tarotul este dedicat citirii viitorului, astfel că tot tradițional el deschide dimensiunile de jos, unde cea mai corectă informație despre viitorul apropriat își are prețul ei. Cu cât mai precis îți este prezentat viitorul, cu atât mai mari sunt demonii ce trebuie stăpâniți de cel care extrage cărțile și de cel căruia i se citește viitorul. Citirea viitorului îți închide celelalte căi.

De ce artă și nu știință?

Ar putea la fel de bine să fie o știință... Dacă rezultatele ar fi repetabile, și la fel de ușor demonstrabile precum ale unei teoreme. Și deși viața în general poate fi redusă la niște concepte de bază, repetabile (astfel apărând cărțile de tarot – care sunt de fapt niște arhetipuri umane), fiecare extragere este diferită cu interpretări diferite – de unde multitudinea de sisteme de tarot și etalări și lipsa de precizie privind instrucțiunile de interpretare.

Aici intervine arta – pentru că oricât de mult ai explica o carte, oricât de organizat și cuprinzător ar fi sistemul de etalare, ceea ce contează cu adevărat sunt trei elemente: intenția, profunzimea corectării și capacitatea de interpretare – care ține de cât de bine cunoști universul pe care îl interoghezi.

Intenția

Dacă intenția îți este de a clarifica o problemă, de a-i scoate la iveală toate aspectele ei, va trebui să îți faci protecție, căci porțile se deschid în toate direcțiile și unele te pot pune la pământ. Aprinderea unei lumânări pentru îngerul păzitor ajută; la fel a unui bețișor parfumat, salvie sau tămâie, ungerea cu mir, purtarea unui talisman de protecție, sau invocarea spiritului totemic.

Și mai este intenția: Ce am eu nevoie să știu acum? Cu ce tip de energie mă angajez să lucrez azi și aici? Cu ce aspect al meu mă confrunt azi? Ce vreau să învăț nou despre mine și univers? Reprezintă o declarație în fața Universului că ești pregătit să pășești pe o cale. Astfel că protecția devine inutilă, saltul în necunoscut fiind începutul unei aventuri în care tu ești eroul principal și în urma căreia te vei ajunge să te cunoști mai bine.

Profunzimea conectării

Artistul este cel care îți deschide poarta către alte universuri. Cu cât nivelul de detalii este mai mare, cu atât lumea care ți-o prezintă e mai atrăgătoare și-ți trezește dorința să o descoperi. Contează nivelul de acces și viziunea artistului, dar și deschiderea subiectului. Sunt artiști care au acces la creatorul creatorilor, dar e mai important ca ei să deschidă mai ales celula care înscrie ADN-ul sinelui tău și al sufletului. Construcția lor îți va liniști sinele și-ți va face sufletul să danseze.

Interpretarea

Cartea extrasă este doar o poartă: în fața ei se așterne un drum pe o hartă. Harta nu e drumul. Fiecare om are un labirint pe post de hartă, a cărui cheie o deține chiar el. Talentul celui care interpretează este să găsească și să identifice acea cheie. Cheia poate fi un simbol, o culoare, un număr, etc. Odată găsit capătul firului Ariadnei, calea de străbatere a labirintului este ușoară, atenție doar la Minotaur (încercarea aferentă – testul de trecut).

Multe tipuri de cărți...

Există foarte multe tipuri de tarot pe care nu o să le enumăr aici, nu ăsta e scopul. Există multe seturi, care au la bază tot tarotul (și mare atenție la ele). Există de asemenea și cărți de divinație cu spirite ale naturii, cu animale de putere, cu îngeri, cu numere, cu culori, cu figuri geometrice și mai există alte metode de divinație: cu rune, frunze de ceai, zaț de cafea, I-ching (hexagrame), datul în bobi, cărți obișnuite, etc.

Eu o să aduc în discuție cele 3 tipuri ce sunt relevante aici: cele cu îngeri, cu animale de putere și cu dragoni!

Cărțile cu Îngeri

Se spune că „atunci când tu vorbești cu Dumnezeu, se numește rugăciune, când Dumnezeu vorbește cu tine se numește schizofrenie.” Îngerii sunt mesagerii lui Dumnezeu, intermediarii principali: doar că aria lor de acoperire e oarecum limitată: de ce, cum, cât și în ce condiții ceea ce ceri ți-ar afecta liberul tău arbitru. Dezvăluirea viitorului ți-ar îngrădi liberul arbitru, căci nu ai mai vedea alte căi din care să alegi. Plus că mesajele lor sunt eminamente pozitive. Nu că nu mi-aș fi luat câte o săpuneală sănătoasă și de la ei - deh, unii au un talent să-i calce pe bătături până și pe îngeri.

Cărțile cu Animalele de Putere

Aici deja trecem la practic. O să vă prezint un punct de vedere neortodox: lumea e o junglă, iar noi, oamenii, suntem de fapt niște animale în curs de educare. Cum descoperi animalul(ele) ascuns(e) din tine? Poate că ești o vulpe vicleană; ori o bufniță înțeleaptă și nocturnă, sau un urs impunător interesat doar de mierea vieții; ori poate un lup fioros ce-și protejează haita?

Triburile americane trimiteau copiii la intrarea în adolescență în pădure să-și întâlnească animalul totemic, să-l studieze și să învețe. Animalul și modul în care aceștia interacționau cu el, le stabilea viitorul lor nume cu care se prezentau în fața tribului. Noi nu mai facem asta și ne-ar fi și greu. Și astfel apare problema modului în care ne putem identifica puterea interioară, cum devenim perfect conștienți de ea și de toate aspectele ei pozitive și negative, și unde, când și cum să o folosim.

Un exemplu de interpretare pentru o carte de divinație de acest gen poți citi în articolul Maimuța, animal de putere.

Cărțile cu Dragonii

Sunt tot din lumea arhetipurilor. Dragonii sunt elementali: foc, apă, pământ, aer, metal, eter, plasmă. Pot fi percepuți sau nu cu aripi – interesant este că dragonul cosmic de exemplu nu are-seamănă cu un șarpe. Ca și arhetipuri de putere au urmat calea adâncirii în detalii, revenind apoi la dimensiunea de concept. Doar că dragonii sunt arhetipuri universale, nu doar ale pământului. Iar dacă îngerii te ajută necondiționat în lumină, iar cu animalele de putere trebuie să te identifici, dragonii reprezintă următorul nivel de testare, ei sunt cei cărora trebuie să le câștigi ajutorul și respectul. Ei te vor supune testelor, adoră să te încurce. Unii dragoni sunt îngeri care n-au respectat regulile, care au vrut să învețe lucruri noi, să acumuleze cunoaștere și putere proprie. Alții s-au născut direct dragoni, pentru că setea de autocunoaștere a Universului este și setea lor.

Dragonul Aerului și Apei este o lectura suplimentară care ți-o recomand cu privire la aceste cărți de divinație.

Așa cum menționam și mai devreme, lista seturilor de cărți de divinație este una lungă. Personal și eu folosesc mai multe, iar despre unele dintre acestea am scris (Osho Zen Tarot - Cartea Creativității; cărți de meditații vindecătoare de Christopher Titmuss - Dieta) și voi mai scrie.

CITEȘTE ALTE POVEȘTI DESPRE IȚELE SUFLETULUI