Cu Ego-ul la munte

Călătoritul te lasă fără cuvinte, iar ulterior te transformă într-un povestitor. Ibn Battuta

Câteodată ai nevoie de o decizie instantanee de a-ți lua lumea în cap, încălicând pe-o șa de dragon și plecând cu el spre culmi mai mult sau mai puțin înalte. Când faci terapie, sau lucrezi cu oamenii sub orice formă, te încarci, devii din ce în ce mai greu și îți e din ce în ce mai dificil să te descarci, să te deconectezi, să consumi această energie grea pe care ajungi să o cari după tine, indiferent câte tehnici de relaxare și curățare ai cunoaște și folosi.

 Ea, un înger înfometat după haos; el, un demon căutator de pace. Autor necunoscut

În astfel de momente nu e de mirare că vecinii se bat, că șeful urlă la tine, că nu te mai înțelegi cu familia, că… Dormi oricât și tot obosit(ă), ba o mică viroză sau infecție să-ți amintești că tot om ești, tot supus greșelii, ba câte o ceartă cu colegii de muncă pentru că răbdarea a ajuns un bun prețios care nu mai e pe stoc demult.

 Lumea ei era un dezastru, așa că s-a pierdut pe sine într-o țară a minunilor plină de nebunie. Alice în Țara Minunilor

Degeaba te superi pe vecini că fac scandal, pe ceilalți că-ți fac reproșuri, ei sunt, nu-i așa, oglinda ta, vocea ta interioară care încearcă să se facă auzită peste zgomotul de fond. Și tu știi asta, doar că te simți copleșit(ă), și poate că ai senzația că îți lipsește puterea, că nu mai ai resurse pentru a face ceva. Mai ales când te crezi tu și mai cred și alții că ești pe picioarele tale, tu sprijin pentru cei slabi.

 Nu-ți cere niciodată iertare pentru nebunia care te-a transformat într-un luptător. Rune Lazuli

Cu demonii mei interiori am făcut pace, mi i-am transformat în aliați. Cu ai altora, abia am început primul contact, ei fiind o versiune emancipată a celor pe care i-am îmblânzit deja. Versiunea 2.0 într-un joc online fără de sfârșit, într-o actualizare făcută în fundal, pentru care mi-am dat acordul ca la acei termeni și condiții pe care nu-i citește nimeni, și se miră apoi de programele suplimentare.

 E greu să dai drumul demonilor interiori, mai ales când ei sunt singurii care te țin în brațe când nimeni altcineva nu ar face-o. O divă cu depresie (nu eu, dar aș putea fi!)

Frica a dispărut, a rămas tentația, una căreia îi reziști cu greu; egoul își revine în forță, cum, tocmai eu, care am făcut și am dres, care mă sacrific și mă lupt, și… Acestui ego renăscut din propria-i cenusă, precum un phoenix mitic trebuie să-i lansezi o nouă provocare, să-l pui să urce un munte. Până la Everest, mai ai și opțiuni locale, și până să te încumeți la un Camino, fă primii pași pe orice drum, iar de este vorba de un drum de țară înzăpezit, tu cu mașina nu tocmai potrivită (dar măcar cu 1-2 dragoni pe ea de spectatori până e nevoie de asistență) atunci și mai bine, ai un punct în plus, iar ego-ul tău le numără punctele, ține scorul atent.

 Un munte nu poate fi învins. El a fost şi rămâne la fel chiar şi după ce "victorioşii" au coborât şi l-au părăsit. Oamenii nu au învins Muntele; ei au învins cel mult slăbiciunea din ei, ridicându-se pentru o clipă la înălţimea munţilor. Reinhold Messner

Ego-ul, muntele și Mahomed

Ego-ul, cel căruia i se pare normal ca în loc să vină Mohamed la munte, trebuie să vină muntele la Mohamed. Doar că Mohamed a fost un înțelept care nu s-a supărat când acest lucru nu s-a întâmplat, și a zis, doamne ce fericire, ce înțelepciune că nu mi-ai ascultat ruga și astfel să-i fi distrus pe toți. Astfel că vin eu să mă închin muntelui și să-i mulțumesc că a rămas acolo, iar eu, datorită acestui fapt m-am smerit.

 Zac pe marginea stâncii, cu capul în maini, mută de mirare. Ce împăcare să rămân față în față cu natura! Nu vorbesc, nu gândesc, nu fac nimic. Zac mută, lăsând să se scurgă peisajul în mine ca-ntr-un sorb. Mariana Vasiliu

Și am plecat pe munte, iar muntele mă aștepta cu brațele deschise, dar și cu provocările de rigoare pe măsura mea. Sunt puține lucruri pe lista “eu n-o să fac niciodată asta”, măcar atâta lucru am învățat și eu pe lumea asta, să nu provoc în mod inutil universul. Și totuși pe ea se afla “n-o să urc muntele pe zăpadă; ce, am băut gaz?” Uite că am urcat, și fără să fi băut gaz, doar o gură de vin fiert, mulțumesc lui Dumnezeu și cabanei Bolboci pentru el.

 Cine ești TU? Înger pentru unii, Demon pentru alții. Autor: oricare dintre noi.

Și dacă zăpada e precum nisipurile mișcătoare, neștiind niciodată când îți va înghiți un picior sau poate pe ambele, reușind să te menții deasupra ei doar aplatizându-ți câmpurile, mergând chiar și virtual în patru labe, așa cum ai face-o pe pojghița subțire de gheață de pe un lac, merită să vezi cât ești de greu, merită să te târăști deasupra ei, să-i ghicești adâncimea și tăria sau rezistența ei.

 Ca și pădurea, ca și oceanul, muntele este un educator tăcut care ne pune în fața noastră înșine. Jaques Chevalier

Începi să dai drumul poverilor tale, căci altfel nu vei putea urca, și la primul repaus te așezi paralel cu muntele pentru ca el să fie oglinda ta, să fii una cu pământul, păsările să-ți fie glasul, caprele picioarele, uliul ochii, pădurea părul, izvoarele sufletul, stâncile brațele înălțate spre cer și soare, și vântul respirația. Tu și Babele spre care te îndrepți. Și la care nici nu mai e nevoie să ajungi, căci deja ți-ai însușit experiența lor.

Prin drumeție, ca și prin muzică, omul se modelează, se transformă, se șlefuiește cu ajutorul emoțiilor pe care le încearcă, se întărește prin asprimile ce le îndură, își îmbogățește sufletul cu lumină și frumuseți nebănuite. Dumitru Almas

Ce pot spune este că așezată pe pământul reavăn, la soare, printre brândușe, mângâiată de adierea vântului, m-am simțit iubită, prețuită și am simțit adevărata recunoștință, atât a străbunilor pentru tot ce am făcut pentru și in numele lor, dar și a mea față de ei, de susținerea pe mi-au oferit-o și mi-o oferă în continuare, și că m-au acceptat din nou în rândurile lor.

O noapte petrecută pe munte echivalează cu ani de meditații și rugăciuni. Proverb chinezesc

Coborârea a fost o plutire, iar fiecare alunecare pe noroi, adâncire în zăpadă, cădere și rostogolire un motiv de râs și bucurie, căci aproape i-am șocat pe cei din grupul care urcau o bucată să admire apusul de la înălțime. Chiar și când mi-am sucit un pic glezna într-o cădere în zăpadă, am aplicat regula de 5 secunde pentru remedierea a orice, aplicând repede simbolul de aliniere pe gleznă și alergând mai departe, uneori prin zăpadă, alteori deasupra ei, uneori de-a lungul ei…

 In munte se intră ca într-o catedrală, unde nu intri pentru a cuceri credința, ci pentru a te regăsi pe tine însuți. Marcian Bleahu

Iar în grădina cu zăpadă cât gardul, eram deja expertă în a mă extrage din prinsoarea ei, deja învățând să îmi trec greutatea de pe un picior pe altul și s-o fac fără să disper, fără să plâng, ca într-o joacă, sprintul de la final. Când simțiți chemarea muntelui, răspundeți-i orice-ar fi, căci vă va fi de folos, mie mi-a fost!  

Cu Ego-ul la munte - câteva poze de atmosferă!

DESPRE IȚELE SUFLETULUI ȘI ALTE MISTERE